STOMAKLIJA – LEK ZA DUŠU I TELO


Iako je Stomaklija spadala u mešane rakije, udeo Šljivovice nikada nije bio ispod 95% destilata. Ostalih 5% su bili destilati od drugog voća.


Da bi se dobila ova travarica rađena je hladna maceracija 12 lekovitih trava. Receptura je tajna, ali se zna da se koristila lincura, nana, pelin, hajdučka i vranilova trava. Odatle i izraz da je Stomaklija lek za dušu i telo.


Svaka serija lekovitih trava bila je proveravana od strane tehnologa Prokupca, kao i stručnjaka za lekovito bilje Instituta Josif Pančić, iz Beograda.


Postoji jedna, zanimljiva, tajna koja prati priču o Stomakliji.


Ekipa tehnologa bi probala rakiju pre odlaska u prodajne objekte, ali su je, takođe, probali i radnici iz proizvodnje kojima je bilo dozvoljeno da konzumiraju proizvode od kojih je pravljena. U šali se govorilo da je i moglo da dođe do nekog odstupanja od strane tehnologa, ali da bi isto, odmah otkrili radnici koji su redovno konzumirali Stomakliju.


Stomaklija je mnogima bila prva rakija koju su probali u životu. Važi za najčistiju rakiju koja ne izaziva mamurluk. U specifičnom ukusu ima meda, crnog čaja, pečenih lešnika. Na kraju proizvodnje, u bocu se ubacuje parafinisiana grančica pelina, koja nije u punom cvatu.


Izvozi se svuda po svetu i mnogim starijim generacijama budi nostalgična sećanja, dok se mladi naraštaji upoznaju sa blagom Srbije.


Vreme druženja sa porodicom, prijateljima, poslovnim partnerima, uz neizostavno uživanje u bogatoj trpezi uz Stomakliju, je naša misija.


Vraćamo naše bogatstvo!


Vaš Prokupac.

stomaklija pice
prokupac pice